woensdag 20 oktober 2010

Nieuwe elastiekjes en kaarten

Ik heb een aantal nieuwe baby elastiekjes gemaakt, waaronder deze:


De rest is te zien in mijn webshop KnutselMar.

Ook maakte ik een aantal nieuwe kaarten, dit is er één van:


De rest moet ik nog inscannen en verkleinen. Ik zal ze snel in mijn webshop plaatsen.

woensdag 13 oktober 2010

Eten is om op te eten (en meer nieuws)

Natuurlijk volg ook ik het ge-wel-di-ge nieuws van de reddingsoperatie in Chili op de voet. Via Journaal 24 op tv en internet heb ik reeds verschillende mannen met hun geliefden herenigd zien worden. Prachtig om te zien, ik hield het niet altijd droog.

Naast al het andere nieuws (Jouri, afscheid Balkenende, het nieuwe kabinet Rutte I) was er iets anders wat mijn aandacht trok. Nederlanders gooien per persoon per jaar zo'n 50 kg voedsel weg. Ongelofelijk!!! Nu gok ik erop, dat wij daar wel onder zitten, omdat we:
1) restjes in de koelkast de volgende dag opeten, bijv. bij de lunch of een beetje creatief als 'nieuw' hoofdgerecht.
2) andere restjes in de diepvries doen, netjes voorzien van datum.
3) groente- en fruitafval, overtollige macaroni, rijst etc. aan onze eenden, kippen, konijn en cavia buiten in de tuin geven.
4) vlees- en kaasrestjes aan de hond en kat geven.
5) oud brood opbakken tot bijvoorbeeld wentelteefjes of croutons of het aan onze tuin-dieren geven, of we gezellig de eendjes en geitjes in het park gaan voeren.
6) dingen die we niet lusten weggeven aan andere mensen, evenals de het eier-overschot, dat we van onze kippen en eend hebben.

Toch betrap ik mezelf erop, dat er heus eens iets over de datum gaat. Zo ruimde ik gisteren ons kruidenrekje leeg, waar enige halflege potjes over-datum stonden. Op deze website kun onder andere een weggooi-test doen en lezen hoe je je eten minder kunt verspillen. Zeker de moeite van het kijken waard!

dinsdag 12 oktober 2010

Prinses Lillfee cupcakes met kroon


Onlangs maakten we deze cupcakes met knalroze, mierzoet Prinses Lillifee glazuur. Het aanbrengen ging makkelijk zolang het glazuur heet genoeg was. In de Hobby Handig van mei dit jaar stond een bijlage van Knutselkids, over deze roze cakejes. Op de website kun je plaatjes uitprinten om in bovengenoemde cakjes te prikken. Ook kun je er onder andere een kroon uitprinten om uit te knippen en te versieren. Een echte prinses kan tenslotte niet zonder ;)


Ook leuk: de Prinses Lillifee kleurwedstrijd van Dr. Oetker. Meedoen kan nog tot 31 december, met elke week kans op nieuwe prijzen!

woensdag 6 oktober 2010

Zelfgemaakte klei

Onlangs las ik, dat het heel simpel is zelf klei te maken. De woensdagmiddag leek me uitermate geschikt dit eens uit te proberen. Ditte mocht me uiteraard helpen hierbij.


Me neme:

* 250 g bloem
* 100 g zout
* 250 ml water
* 10 ml olie (1 eetlepel)

We doen:

De bloem, zout en water in een pannetje op het vuur. Roeren totdat het een dikke massa wordt. Iets laten afkoelen en de olie erbij doen en goed mengen. Als het nog te plakkerig is, wat bloem toevoegen. Als het te brokkerig is, wat olie of water toevoegen.
Vervolgens kun je kleurstof in het mengsel stoppen. Kneed het goed door, en kijk uit voor vlekken op je kleding! (wellicht dus meer een 'mama-werkje'). Als je de klei goed afsluit met vershoudfolie of in een bakje, kun je deze zeer lang bewaren.


Wij maakten blauwe, paarse, groene, roze en gele klei en hebben ons vervolgens goed vermaakt met deze superzachte, niet chemisch ruikende, kinderveilige (want 'eetbare') klei.

maandag 4 oktober 2010

Fijne dierendag

Speciaal voor alle dieren vandaag een fijne dierendag toegewenst. En baasjes, vergeet je beestjes ook op andere dagen natuurlijk niet!!

zaterdag 2 oktober 2010

Appelflappen en speldjes

Vandaag ben ik de hele dag met Ditte op stap geweest voor de fietstocht van haar school. Gisteren bakten we deze overheerlijke appelflapjes.


Voor wie het niet meer weet: pak een velletje bladerdeeg, haal het papiertje eraf, maak het deeg een beetje nat (voorkomt breken), doe er een mengsel in van appel, rozijnen, suiker en kaneel, vouw dubbel, maak nat, strooi er suiker over en doe ze 15-20 minuten in de oven (220 graden).

Ook maakte ik tussendoor nog wat hefstige speldjes, waaronder deze:


© 2010-2011 by KnutselMar. All rights reserved by http://ranjameteenrietje.blogspot.com/