zaterdag 1 februari 2014

Opdat wij niet vergeten - Watersnoodramp 1953


Vandaag is het 61 jaar geleden, dat de Watersnoodramp plaatsvond. Dit monument staat op de begraafplaats van het Zeeuwse Nieuwerkerk. De krans is vanmorgen tijdens de jaarlijkse herdenking gelegd.


Er verdronken 288 van de 1800 inwoners die Nieuwerkerk destijds telde. Dit maakt dat dit dorp het op een na zwaarst getroffen gebied is van de hele Ramp. In totaal kostte de ramp aan 1836 mensen het leven.
Behalve dit enorme verlies aan mensenlevens veroorzaakte de vloed in Zuidwest-Nederland grote schade aan de veestapel, woningen, gebouwen en infrastructuur. Zo'n 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen. Tienduizenden dieren verdronken, 4500 huizen en gebouwen werden verwoest en 200.000 hectare grond kwam onder water te staan Het Zuid-Hollandse dorp Oude Tonge was de plaats waar de meeste slachtoffers vielen: 305 doden. Voor veel overlevenden uit de getroffen gebieden vormen de herinneringen aan de ramp een levenslang trauma.
Ook in EngelandBelgië en Duitsland vonden overstromingen plaats en vielen honderden slachtoffers. Op zee verloren bij schipbreuken velen het leven. In de Ardennen liet de storm een sneeuwlaag van twee meter achter.

Bord dat bij de ingang van de begraafplaats hangt.


Wie in de buurt is, moet zeker eens gaan kijken bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk!

2 opmerkingen:

  1. Mooie blogpost. Afschuwelijk toch dat dit gebeurd is en dat er zoveel mensen nooit meer zijn terug gevonden. Daar kun je je bijna geen voorstelling van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel. We moeten als volgende generatie dit niet vergeten hè? In Terneuzen waren volgens mij alleen wat ondergelopen kelders. Jullie deel was het ergst getroffen.

    BeantwoordenVerwijderen

© 2010-2011 by KnutselMar. All rights reserved by http://ranjameteenrietje.blogspot.com/