woensdag 24 februari 2010

Haarbanden maken

Ik vind het erg leuk om van restjes stof haarbanden te maken voor mezelf of Ditte. In eerste instantie begreep ik niet hoe ik ze netjes dicht kon maken. Maar nu heb ik het door! Voor wie het ook niet weet, hier een uitleg.Je neemt een stuk stof van 50 cm lang en 12 cm breed. Andere maten naar gelang je eigen wensen kunnen natuurlijk ook. Het is wellicht handig dit vooraf op een kartonnetje te tekenen, zodat je het netjes na kunt trekken en geen scheve lijnen krijgt.

Vervolgens vouw de je stof dubbel met de goede kanten op elkaar, en speld je het af. Begin te stikken op 4 cm van het begin en stop ook weer op 4 cm van het begin. Vergeet de uiteinden niet dubbel te stikken, zodat ze goed vastgenaaid worden.

Na het naaien keer je de stof om.

Vervolgens vouw je de tunnel dubbel met de lange zijden op elkaar.

Vouw de randen open, zoals hierboven te zien is, met beide zijden tegen elkaar aan. Naai de buitenzijde dicht. Nu is de band van onder aan elkaar genaaid, met een opening bovenop. Hierdoor kun je een elastiek trekken en op de goede maat vastknopen. Vervolgens naai je het bovengedeelte met de hand of naaimachine dicht.


Deze haarband is het resultaat.

Variatie:

Wat ook mogelijk is, is geen elastiek in de band doen, en gewoon dichtnaaien. Meet van te voren wel het hoofd van je kindje op, zodat de band niet te groot of te klein uitvalt.


Met een ander stofje gemaakt, maar zonder elastiek heb je dus een gewone haarband als resultaat.

2 opmerkingen:

  1. ik heb die vaak gemaakt. Naaide eerst de korte kanten aan elkaar, zodat het rond wordt. dan de lange zijden en stukje openlaten. Dan omkeren. Dit gaat met een grove breipriem met dikke knop. (kan met balpoint maar is lastiger.) Je steekt de knop door het gat en rolt de stof over de priem. dan elastiek erin doen met een veiligspeld.

    Je ma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb je geen andere haarmodellen?? TFOEE xx je weet zeluuf ♥

    BeantwoordenVerwijderen

© 2010-2011 by KnutselMar. All rights reserved by http://ranjameteenrietje.blogspot.com/