dinsdag 16 februari 2010

Rokje maken

Ik zocht een simpel recht-toe-recht-aan-rokje om voor Ditte te maken. Echter, een beschrijving hiervan vinden was nog niet zo gemakkelijk. Daarom hier mijn werkwijze met foto’s.Kies een lap stof en meet de taillemaat (= rond de navel) van je kindje op. Knip de lap stof ruim op lengte (korter maken kan altijd nog!) en een flink stuk ruimer dan de gemeten taillemaat. Deze laatste gaat nog inkrimpen met het elastiek.Vouw vervolgens de lap dubbel met de goede kanten op elkaar en naai er aan de zijkant een zoom in.Strijk vervolgens de zoom dubbel, naar buiten toe. Vouw nu van onderen de stof dubbel en dan nogmaals dubbel. Zo krijg je een mooi afgewerkte rand. Strijk de zoom plat en speld af.

Nu zet je de naald precies midden op de horizontale naad en de persvoet op de zoomrand. Als je met de persvoet deze rand blijft volgen, voorkom je scheve naden.Hierna vouw je bij de taille de stof 2 keer dubbel, strijk je de naden en speld je ze af. Naai de bovenkant nu op dezelfde manier dicht, maar laat 5 centimeter open. Hierdoor kun je de elastiek gaan duwen.

Als de opening te klein is, zal het elastiek er moeilijk doorgaan. Plat elastiek kun je er gemakkelijk doorduwen. Wat dunner elastiek kun je er ook met een (stompe) rijgnaald doorheen halen. Kijk wel uit dat je geen gaten in je tailleband prikt!Tenslotte doe je de rok bij je dochter aan, trek het elastiek op de gewenste maat en knoop je het elastiek af. Naai de tailleband dicht, en klaar is je rok!

2 opmerkingen:

  1. precies!! lekker makkelijk om te maken, en als je maar een fleurig stofje hebt zijn kinderen er gek op!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien een tip, als je aan de zijkant op de naat een elastiek doet straktrekken en dan er op naaien dan rimpel het een beetje. Heb je gelijk weer wat anders.

    BeantwoordenVerwijderen

© 2010-2011 by KnutselMar. All rights reserved by http://ranjameteenrietje.blogspot.com/