Aangezien wij zelf met pleegzorg te maken hebben, lees en bekijk ik er veel over. Onderstaande reportage verscheen onlangs op televisie en wil ik graag met jullie delen.
Indrukwekkende reportage over ouders met een verstandelijke beperking, die graag voor kun kinderen willen zorgen. Dit gaat overigens niet zonder slag of stoot. De ouders in deze verhalen leven in een woongroep waar ze een laatste kans krijgen om met intensieve begeleiding hun kinderen op te voeden. Bekijk de schrijnende verhalen met aan de ene kant de liefde en het verdriet van de ouders, en aan de andere kant de moeilijke taak van de professionals die moeten beslissen of de kinderen uit huis worden geplaatst of niet.
Citaat van de website van NCRV's Document:
Documentaire van Marlou van den Berge. Afl.: Werken met ouders met een verstandelijke beperking. In 2004 zorgde de NCRV-documentaire Ongewenste ouders over twee verstandelijk beperkte ouders die een kind kregen dat met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis moest worden opgenomen, voor veel ophef. Mede naar aanleiding van de documentaire pleitte de staatssecretaris van Volksgezondheid Clémence Ross voor een ontmoedigingsbeleid voor mensen met verstandelijke beperkingen met een kinderwens. Het is zes jaar later. Mensen met verstandelijke beperkingen krijgen nog steeds kinderen en hun gezinnen komen nog onevenredig vaak in de hulpverlening terecht. Gedwongen anticonceptie is wettelijk niet toegestaan. De hulpverlening zoekt nieuwe vormen van aanpak. Thea en Jolanda werken als gezinscoaches in een begeleidingsproject in Utrecht. Zij ondersteunen ouders met verstandelijke beperkingen bij de opvoeding van hun kinderen. De ouders zijn via de rechter in het project geplaatst. Hier krijgen ze nog één kans om te bewijzen dat ze verantwoordelijkheid kunnen dragen voor hun kinderen. De gezinscoaches steunen de gezinnen voor de volle honderd procent, maar de chaos en problemen zijn te groot. De ouders kunnen niet voldoen aan de eisen die de hulpverlening aan ze stelt. Maar als de ouders zich niet verbeteren, volgt onverbiddelijk uithuisplaatsing van de kinderen. Een situatie die ouders én betrokken gezinscoaches machteloos maakt.
Daarnaast kreeg ik tevens een bericht toegezonden met een soortgelijke strekking. Het betreft de meest recente uitzending van Rondom 10:
Mijn naam is Joris Janssen en ik werk voor hét discussieprogramma Rondom 10 van de NCRV.
Rondom 10 maakte een live-uitzending over licht verstandelijke gehandicapten die kinderen krijgen.
Moeten mensen met een verstandelijke beperking zelf kunnen kiezen of ze een gezin willen stichten? Of gaan we daarbij te makkelijk voorbij aan het lot van de kinderen binnen deze gezinnen?
In Rondom 10 een debat over het volgende: Iedereen een kind, maar tegen welke prijs?
Een lichte verstandelijke beperking en toch een kind krijgen. In Nederland zijn er naar schatting 1500 gezinnen waarvan de ouders verstandelijk beperkt zijn.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer zeventig procent van deze ouders niet in staat is om hun kinderen een goede opvoeding te geven. De geboden hulp door begeleiders is lang niet altijd toereikend of effectief.
Gevolg is dat veel kinderen uit huis geplaatst worden en vervolgens van pleeggezin naar pleeggezin gaan. Hulpverleners én ouders blijven machteloos achter.
Gedwongen anticonceptie voor mensen met een verstandelijke beperking is nu wettelijk niet toegestaan. Er gaan wel stemmen op om dit mogelijk te maken. Zo wil PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken ouders die bewezen hebben niet voor hun kinderen te kunnen zorgen, de prikpil voorschrijven.
Moeten mensen met een verstandelijke beperking zelf kunnen kiezen of ze een gezin willen stichten? Of gaan we daarbij te makkelijk voorbij aan het lot van de kinderen binnen deze gezinnen?
Ik heb het gezien en heb een duidelijke mening over deze doelgroep. Ik vind het te gek voor woorden dat bv een vrouw zwanger is van haar vijfde kind en nog niet geleerd heeft hoe ze het op moet voeden. Op zich dat er begeleiding is en dat er kritisch mee gekeken word maar dit gaat wel heel erg ver. In mijn ogen gaat het (on/pas)geboren kindje voor alles. Ik vond het een ingrijpende docu...
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat vrijheid voorop staat mits je zelf voor een kindje kunt zorgen en in veel te veel gevallen is dat niet zo en wie is er dan de dupe?....juist het kindje