dinsdag 16 maart 2010

Ambachtelijke appeltaartZoals beloofd nog een recept voor een lekkere verjaardagstaart. Zelf heb ik afgelopen keer een vierkante bakvorm gebruikt voor mijn appeltaart, en onderstaande hoeveelheden verdubbeld. De eenheden zijn afdoende voor een ronde taartvorm van 24/26 cm.

Benodigdheden:

1/2 citroen (of een eetlepel citroensap)
125 g roomboter op kamertemperatuur
125 gram witte basterdsuiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 1/2 kilo friszure appels (zoals jonagold of elstar)
100 gram (gewelde) rozijnen
1 eetlepel kaneel
10 eetlepels abrikozenjam
150 gram amandelspijs (pak a 300 gram)
1 eierdooier

Bereidingswijze:
 
Boen de citroen schoon, rasp 1 theelepel van de gele schil en pers 1 eetlepel citroensap eruit. Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout totdat het geheel een egale massa is geworden. Voeg 1 eetlepel water toe, meng het helemaal door tot het water volledig is opgenomen en meng daarna pas het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging met het boter-suikermengsel. Als alle ingrediƫnten volledig gemengd zijn, kan er nog 1 eetlepel water door het deeg. Laat het deeg een paar uur, liefst een nacht, op een koele plek rusten.
Schep 600 gram van de appel om met de rozijnen, de kaneel en 4 eetlepels abrikozenjam. In banketbakkerstermen wordt dit 'appelsmort' genoemd.
Verhit de oven tot 200 °C. Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en even door te kneden. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg goed in de ingevette vorm tegen de randen aan.
Kneed de amandelspijs met 1 eetlepel boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel op de taartbodem. Het is gemakkelijk te vervoeren als je het voorzichtig over een deegroller rolt. Druk de spijs goed aan. Schep de appelsmort erop en verdeel hierop de rest van de appelschijfjes. Druk het geheel goed aan. Bak de taart 50 minuten, verhoog de temperatuur dan tot 220 °C en bak hem nog eens 10 minuten, tot de bovenkant goed bruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
Verwarm 6 eetlepels jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart.
 
Het recept is deels gebaseerd op de appeltaart volgens patisserie Holtkamp

1 opmerking:

© 2010-2011 by KnutselMar. All rights reserved by http://ranjameteenrietje.blogspot.com/