zaterdag 26 januari 2013

DWZI - Winterpret


Deze week zag ik... vele winterse taferelen. 
Zo hebben we heel wat afgesleed en gespeeld in de sneeuw en op het ijs. Enige minpuntje was, dat de kou flink op mijn rug geslagen was, en ik letterlijk geen kant meer op kon. Gelukkig mag het nu weer wat beter gaan. Bovendien is zo'n witte wereld zo ontzettend mooi, daar geniet ik erg van.


Ook zag ik verscheidene dieren in de sneeuw. Onze hond helemaal gék van de sneeuw. Ze rolt er graag doorheen. Ons konijn zit lekker buiten met de kippen en eenden en zelfs onze cavia baggert vrolijk door het witte poeder heen. 's Nachts kruipt ze tussen de veren van de kippen of bij het konijn in de nek, dus dat beestje heeft niet te klagen over de kou.


Ditte heeft de afgelopen week heel wat uurtjes doorgebracht op de ijsbaan met moeders er blauwbekkend naast. Ze heeft vrijdagmiddag meegedaan met schaatsles. Feetje heeft het even geprobeerd op van die ouderwetse onderbind-ijzertjes. Ze vond het erg leuk, maar bleef toch liever veilig op haar laarsjes dichtbij mama staan. Moet je eens kijken hoe diep ze wegzakte in de sneeuw! 
Koos maakte intussen een flinke pan snert. Wisten jullie dat deze na het koken zo snel mogelijk afgekoeld dient te worden? Dit in verband met het doden van vrijkomende bacteriën; zij maken de soep anders snel zuur. Even in de sneeuw zetten is dus een goede oplossing.De vogels hebben het met dit weer moeilijk om hun kostje bij elkaar te zoeken. Daarom maakten we vetbolletjes in vrolijke figuurtjes.

Dit gaat als volgt: 
1. kook in een pannetje een blok frituurvet totdat alles gesmolten is (niet laten koken!).
2. roer er nu je zaadjes door. Kippenvoer schijnt niet zo goed te zijn voor vogels, dus gebruikte ik konijnenvoer, aangevuld met stukjes oud brood, mini blokjes appel en stukjes walnoot.
3. Laat alles een half uurtje stollen in de koelkast.
4. Giet het half-hard geworden mengsel voorzichtig in de springvormpjes/figuurtjes (je kunt bijv. ook plastic bekertjes gebruiken).
5. Steek een rietje in elk figuurtje en zorg dat het de bodem van je bakplaat raakt. Als het vet hard geworden is, kun je er op deze manier nog een lintje doorheen rijgen.
6. Zet je vormpjes een dag en een nacht in de diepvries (buiten kan ook met dit weer, maar dan eten de vogels je voer wellicht al op).
7. Haal de figuurtjes voorzichtig uit hun vormpje. Gebruik hiervoor zo nodig een puntmesje. Haal het rietje eruit. Als het gaatje niet helemaal open is, kun je het met een satéprikker voorzichtig verder open prikken.
8. Rijg er een lintje door.
9. Hang op in de boom (en wacht totdat de vogels ervan komen smullen).


Tenslotte maakten we pindakaas hapjes voor de vogels (die overigens eveneens erg bij onze hond en katten in de smaak bleken te vallen). Je kunt gewoon een pot pindakaas buiten zetten, maar het is leuker dit in een bakje of halve sinaasappel te doen.

De werkwijze:
1. Snijd een sinaasappel doormidden. Pers de sinaasappel uit en/of hol deze met een mesje leeg.
2. Maak met het mesje voorzichtig een gaatje in twee tegenovergestelde zijkanten van de schil.
3. Rijg een lintje door de gaatjes.
4. Smeer pindakaas in de halve schil.
5. Knoop het lintje bovenin vast en hang de sinaasappel op. Je kunt de sinaasappelschil ook neerzetten voor de wat minder behendige vogeltjes (al heb je kans dat er nu dus ook katten of honden op je pindakaas afkomen).DWZI is een terugblik op de afgelopen week. Lees hier meer.

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuk blogje met al die foto''s erbij. Dat wist ik niet van de snert. Goeie oplossing, die sneeuw - even afkoelen die soep.

  Hoe is het nou met je rug?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke foto's en wat grappig een cavia in de sneeuw ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke winterse foto's heb je gemaakt! Grappig dat zelfs het konijn en de cavia in de sneeuw rondliepen ;-) Leuke ideetjes voor vogelvoer en de vogeltjes zijn dol op pindakaas hè. Mijn ouders hebben zo'n speciale houder in de tuin hangen. Lekker zelfgemaakte snert, heb ik vorig weekend ook gegeten.

  Een fijne dag!
  liefs Insoon

  BeantwoordenVerwijderen

© 2010-2011 by KnutselMar. All rights reserved by http://ranjameteenrietje.blogspot.com/